Inspireren, ontwerpen en creëren

Forte

Webshop

 

 • Sokken breien

  Jo An Luijken
  Marlies Hoogland

  Sokken breien

  Van boord tot teen en van teen tot boord


  ISBN: 9789462501621
  Omvang: 64 blz.
  Uitvoering: gebonden

  € 18.50
Meer informatie

Dit boek is de bundeling van Sokken brei je zo en Sokken van teen tot boord. Daarmee is het een complete handleiding voor iedereen die zelf sokken wil leren breien. Alle technieken voor het breien van sokken zijn in dit boek verzameld. De traditioneel Nederlandse manier - van boord tot teen - en de technieken van teen tot boord.

In dit boek staan voorbeelden in verschillende stijlen met variaties voor elke stijl. Stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je al breiend de vorm van de sok opbouwt en het motief van de sok erin verwerkt.
De patronen variëren van eenvoudig tot iets ingewikkelder.


Over de auteur
Jo-An-Luiken-2015.jpg

Jo An is in 1953 geboren in een gezin waar kunst, muziek en boeken als vanzelfsprekend aanwezig waren. Haar liefde voor handwerken kreeg ze mee van haar grootmoeder, die voor haar vele kleinkinderen breide, borduurde en speelgoed maakte uit oude kleding. Op zesjarige leeftijd breide Jo An haar eerste poppendasje en als achtjarige de eerste babysokjes. In haar tienerjaren haakte ze van wolrestjes sjaals en vesten met veel franjes. De overgevoelige voetjes van haar tweede kind waren de aanzet tot het breien van sokjes.
Het breien raakte wat op de achtergrond toen Jo An zich richtte op het maken van replica antieke, porseleinen poppen met replica antieke kleding. Hierover publiceerde zij artikelen in het toenmalige vakblad Gildebrief en won zij tijdens een internationale wedstrijd een “Best of Show” in Anaheim, USA.
Jaren met een drukke baan volgden, waarin het handwerken op een laag pitje stond. Na werkloos te zijn geworden besloot Jo An om de wat vergeten kunst van het sokken breien in Nederland weer op de kaart te zetten. Zij startte in 2003 haar in sokkenwol gespecialiseerde bedrijf Wolhalla dat inmiddels een bekende naam is geworden in de handwerkwereld.

Samen met Marlies Hoogland maakte ze twee boeken over sokken breien, die begin 2017 gebundeld zijn in Sokken breien
Eind 2015 verscheen haar boek Sokken haak je zo, waarvoor Jo An een techniek heeft ontwikkeld voor het haken van een comfortabele sok met rekbaar boord.
 

Gerelateerd