Inspireren, ontwerpen en creëren

Forte

Webshop

 

 • Visserstruien 2

  Stella Ruhe

  Visserstruien 2

  65 historische truien met breischema uit 55 Nederlandse vissersplaatsen


  ISBN: 9789462500198
  Omvang: 176 blz.
  Uitvoering: gebonden

  € 24,99
Meer informatie

Visserstruien 2 is het vervolg op de zeer succesvolle uitgave Visserstruien (september 2013), waarin Stella Ruhe truien uit 40 Nederlandse vissersplaatsen presenteerde, als resultaat van een diepgaand onderzoek naar de Nederlandse visserstrui. Tussen 1875 en 1950 droegen vissers truien die door hun vrouwen gebreid werden. De patronen waren motieven van rechte en averechte steken met af en toe een kabel. In elke vissersplaats werd gebreid in gelijksoortige motieven, zodat je aan de trui kon zien of een visser uit bijvoorbeeld Urk of uit Scheveningen kwam.

Na alle aandacht voor het eerste boek en de bijbehorende tentoonstellingen en lezingen kwamen nog zoveel truien, foto’s en documenten boven water, dat Stella Ruhe vol enthousiasme verder is gegaan met haar onderzoek en nog 65 patronen uitwerkte op basis van oude foto’s. In Visserstruien 2 vertelt ze er over met de grote drive en vakkundigheid die we van haar gewend zijn. Resultaat is opnieuw een heerlijk lees- en bladerboek over vissers en hun dagelijks leven, vol mooie patronen, boeiende verhalen en fascinerende oude foto’s. De truien komen weer uit alle Nederlandse kustprovincies en zelfs uit rivierplaatsen zoals de in Brabant gelegen plaatsen Willemstad en Woudrichem.

De eerste twee delen van het boek verhalen over de reizen die de vissers maakten naar de visgronden. Er wordt dieper ingegaan op het leven aan boord (Wat deden de vissers bijvoorbeeld als het windstil was? Wat aten ze?) en op de connectie met de Engelse en Schotse vissers, die vaak niet begrepen waarom de Hollanders zo succesvol waren. Dan volgt een hoofdstuk met beknopte informatie over de werkwijze bij het zelf breien van een visserstrui. Het overgrote deel van het boek neemt ons vervolgens mee via de Noordzeekust, de Waddeneilanden en de Zuiderzeekust tot aan de grote rivieren, langs de mooiste truien en vissersplaatsen. Met van elke trui een foto, een korte beschrijving en een teltekening.

Via de facebookpagina Visserstruien kunt u op de hoogte blijven van alle wetenswaardigheden rond het boek, het breien van de truien en de rondreizende tentoonstelling.


Over de auteur
Stella_2016.jpg

Stella Ruhe zit al dertig jaar in het uitgeversvak als vakredacteur textiel en freelancer.
Zij heeft de NS-opleiding (textiele werkvormen) gedaan in Haarlem, heeft jaren als textieldocent lesgegeven op scholen voor voortgezet onderwijs en was docentenbegeleider voor de Landelijke Pedagogische Centra. Zij was uitgeefster van de digitale methode voor beeldende en kunstvakken Beeld bij de hand (www.beeldbijdehand.nl) en gaf nascholingstrainingen beeldende vakken.

Stella organiseerde grote evenementen als de Cantecleer Modeprijs en de Week van de Creativiteit. Zij heeft diverse boeken op haar naam staan en geeft over haar bijzondere onderzoek naar visserstruien lezingen door het hele land.

September 2016 verschijnt het derde boek van Stella over Nederlandse visserstruien: Visserstruien voor kinderen.
Meer informatie hierover is te vinden op de facebookpagina Visserstruien en op haar website visserstruien.nl

Gerelateerd